Yiğit ile ilgili Atasözleri Açıklaması ve Anlamı

Yiğit ile ilgili Atasözleri Açıklaması ve Anlamı

İçindekiler

Yiğit yarasına yiğit katlanır.
Mert olanların derdinden ancak mert olanlar anlar. Öte yandan, bir yiğitten gelen saldırıya da herkes katlanamaz, buna ancak yiğit olanlar dayanabilir.


Yiğit meydanda belli olur.
Büyük sözler etmek, büyük işler yapacağını söylemek çok kolaydır. Atıp tutma, “ben şöyle yaparım, böyle ederim” demek, kişinin yiğit olduğunu göstermez. Asıl yiğit iş başında, kavgaya ve mücadeleye tutuştuğunda belli olur.


Yigit başından devlet ırak değildir.
Genç bir insanın zengin olması her zaman mümkündür. Bu olasılık her zaman vardır.
* ırak : Uzak. / * devlet : Talih.


Yiğit yiğide at bağışlar.
Yiğit, mert olmasının yanında gözü tok ve cömerttir de. Kendisi gibi gözü pek olana her türlü fedakârlığı yapmaktan kaçınmaz. En kıymetli varlığını bile kolayca bağışlar.


Yiğit ekmeğiyle yiğit beslenir.
Her kişi kendi karakterine uygun kişilerle birlikte hareket eder, onlarla zaman geçirir. Yiğit kişiler, kendileri gibi yiğitlerle birliktedirler ve bunlar diğer yiğitleri savunurlar.


Yiğidin sözü, demirin kertiği.
Yiğit, mert kimseler sözlerinin eridirler. Onlar verdikleri sözden geri dönmezler, sözlerini inkâr da etmezler. Bu tıpkı bir demir üzerine açılmış çentik gibi meydandadır, kolay kolay yok olmaz.
* kertik : Çentik.


Yiğidin malı meydandadır.
Yiğit, mert insanlar aynı zamanda cömert olurlar. Mallarını herkesin yararlanması için ortaya koyarlar ve isteyenin bundan yararlanması mümkündür.


Yiğidin yiğide ekmeği ödünç, kötüye sadaka.
Cömert ve fedakar olan kimselerin ikramlarında faydalanan yiğit kişi, bu iyiliğin altında kalmaz, ilk fırsatta kendi de benzer bir ikramda bulunur. Ancak iyilik nedir bilmez biri için verilen her şey sadaka gibi olur.


Yiğit bin yaşar, fırsat bir düşer.
İnsan, yaşamı boyunca ancak bir kez çok önemli bir iş yapma fırsatını bulur. Bu fırsatı çok iyi değerlendirmesi gerekir.


Yiğit lakabıyla anılır.
Güzel ya da çirkin, her yiğit bir lakapla anılır. Yiğit kişi, çirkin de olsa lakabından dolayı alınmaz. Çirkin bir lakabın adını, ününü lekelemeyeceğini düşünür. Çünkü önemli olan kendisinin iyi adıdır; ünüdür.

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments