Ata ile ilgili Atasözleri Açıklaması ve Anlamı

Ata ile ilgili Atasözleri Açıklaması ve Anlamı

İçindekiler

Ata dostu oğla mirastır.
Babalarımızın ve dedelerimizin dostları bizim de dostlarımızdır. Atalarımız hayatlarını kaybettikten sonra onların dostları bize baba gibi bakmaya çalışır, atadan kalmadır. Her türlü zorluğumuzda bize yardımcı olurlar. Ne zaman bir sıkıntıya düşsek bizi baba gibi koruyup kollarlar.


Atasını tanımayan Allah’ını tanımaz.
Ana-babaya değer vermek, onlara saygı-sevgi göstermek, onlara dar günlerinde yardımcı olmak, onlara “öf” bile dememek Yüce Allah`ın buyruklarındandır. Bu buyruklara itaat etmeyen, ana-babaya gerekli ilgiyi göstermeyen, onlara karşı gelen bir kimse Allah`a da karşı geliyor demektir.


Ata malı mal olmaz, kendin kazanmak gerek.
Kazanç elde etmeyen kişi, babasından kalan malı çabuk tüketir. Kazanç sağlayan kişinin ise malı tükenmez. Babadan kalan mirasa güvenilmemelidir.


Atalar çıkarayım der tahta, döner dolanır gelir bahta.
Anne ve baba, çocuğuna mutlu ve güzel hayat sağlamaya çalışır. Ama kaderde nasıl bir yaşayış varsa çocuk ancak o hayatı yaşar.


Ataların sözü Kura’a girmez; ama yanınca yürür.
Atasözleri, Mevla sözleri ama onun gibi kutsal sayılır; gereklerine uyulur.


Atalar sözünü tutmayanı yabana atarlar.
Atalarımızın yaşam deneyimlerini yansıtan sözler, bizim dünya görüşümüzün oluşmasına katkı sağlayan yargılardır. Bu sözlere değer vermeyen, gelenekleri, görenekleri küçümseyen kişiler toplumda saygınlık kazanmazlar. Böyle kişilerle herkes ilişkisini keser.
* yaban : Issız kır.

Subscribe
Bildir
guest
2 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
hial
Ziyaretçi
3 yıl önce

Güzel bir şey ödevimi bitirmeme yardımcı oldu teşekkür ederim

admin
Yönetici
3 yıl önce
Reply to  hial

Teşekkürler iyi başarılar