Yemen Türküsünün Hikayesi

Yemen Türküsünün Hikayesi

Yemen türküsü vaktiyle Yemen’de savaşıp şehit olan Osmanlı askerleri için yakılmış olan bir ağıttır. Osmanlı devleti Yemen’i topraklarına kattıktan sonra burada ki hükümdarlığını kalıcı hale getirebilmek için çok fazla sayıda şehit verdi. Beş farklı cephede mücadele eden Osmanlı ordusu, Anadolu’dan Yemen’e asker sevki yaptı. Çarpışmalar o kadar şiddetli oluyordu ki, Yemen’e evlatlarını gönderen aileler onlar artık dönmeyeceğine inanıyordu.

Zaten ailelerin birçoğu cepheye giden evlatlarından haber alamadı. Her biri şehit olmuştu. Sağ kalan askerlerden bile evlerine dönenler olmamıştı. Sebebi ise Yemen’de kalıp yeni bir hayata başlamaktı. Bu sebepten ötürü halkın yaktığı Yemen türküsü dillerden dillere dolanarak günümüze kadar gelmiştir.

Yemen türküsü ile ilgili en büyük tartışma konusu “burası Muştur, Huştur, Hiştir mi?” kelimeleri olmuştur. Türküye hem Muş ili hem de Elazığ ili sahip çıkmaktadır. Türküde geçmekte olan “Burası Muş’tur yolu yokuştur.” cümlesini kuran kişilerin Muşlu olması ve türkünün yazarı olan Düriye Keskin’in Muşta yaşaması cümlenin Muş olmasını sağlamaktadır. Bir diğer farklı söylev ise “Burası Huş’tur yolu yokuştur.” şeklinde olmaktadır. Birçok farklı şekilde değiştirilerek söylenmiştir Yemen türküsü.

Ama son yapılan araştırmalara göre türkünün doğru şekli “Burası Muş’tur, yolu yokuştur.” şeklindedir. Türküler insanların acılarını paylaşan, en iyi şekilde yansıtan bir ağıt türüdür. Yemen türküsü de Anadolu insanının evlatlarına duyduğu özlemi en iyi şekilde yansıtmıştır.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Yemen_T%C3%BCrk%C3%BCs%C3%BC

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments