Çılgın Tıbbın 16. Yüzyıldaki Nadir Kitabı 1

16’ıncı yüzyıl dan kalan çılgın tıbb kitabı gerçek anlamda akıllara zarar uygulamalarla dolu. Kan alımlarından tutun vebaya ve idrar tadımlarına kadar 15. ve 16. Yüzyılın doktorlarının yaşamını epey bir renklendirmişe benziyor. Bu dönemden kalma çığır açan bir anatomi kitabı oldukça ilgi çekiyor.

Fasciculus Medicinae adlı kitap, gebe kadınlarda y∂raIarı tedavi etmek ve komplikasyonları teşhis etmek de dahil olmak üzere her şeyle ilgili tıbbi bir rehber niteliğinde.

Kitap ilk defa 1491 yılında tıbbi tez yazan ve kitaba çizimler ekleyen Venetian kardeşler tarafından basıldı. Sonraki yüzyılda kitap tekrar basıldı ve süslendi. Kitap insan vücuduna dair ortaçağ anlayışını yansıtmasının yanı sıra Rönesans perspektifinde ortaya çıkan tıbbın gelişimi de görülebilir.

Kitabın belki de en büyüleyici kısmı içerisinde yer alan illüstrasyonlardır. Zodyak adam olarak adlandırılan, vücudunun güneş işaretleriyle süslendiği ve kanının yılın zamanlarına bağlı olarak nasıl aktığına dair talimatlar bulunan bir erkek figürü yer almaktadır.

Oklar ve topuzlar gibi siIahlarla hayatı tehdit eden y∂raIar taşıyan bir kişinin illüstrasyonu da kitapta yer alıyor.

Kitap yıllar içerisinde tıbbın gelişimini göstermenin yanında oldukça etkili görsellere ve metinlere sahiptir. İdrarın tadına bakan doktorlarla kitap eğlenceli, farklı, çoğunlukla iğrenç görülen çizimlere sahip.

Kitabın ilgi çekmesinin en büyük sebepleri arasında tıbbın geçmişten günümüze ne kadar gelişmiş olduğunun anlatılması yatıyor. Sergilenen kitap birçok ziyaretçi çekiyor.

Çılgın Tıbbın 16. Yüzyıldaki Nadir Kitabı