Bir çiçekle yaz olmaz (gelmez).
Güzel ama küçük bir belirtiyle istenilen sonuca ulaşılmaz. Böyle bir belirtiyle çıkan sonuç doyurucu olmaz. Bu atasözümüz, günümüzde çapkınlık yapan kişiler tarafından da kullanılmaktadır.
İçindekiler
- Bir çiçekle yaz olmaz (gelmez). Güzel ama küçük bir belirtiyle istenilen sonuca ulaşılmaz. Böyle bir belirtiyle çıkan sonuç doyurucu olmaz. Bu atasözümüz, günümüzde çapkınlık yapan kişiler tarafından da kullanılmaktadır.
- Ağustosun yarısı yaz, yarısı kıştır. Ağustos ortalarından başlayarak sıcaklar azalır. Bundan sonra serinlik başlar.
- Yaza çıkardık danayı, beğenmez oldu anayı. Anne-baba pek çok emek sarf edip zahmete katlanarak çocuklarını yetiştirip büyütürler. Ne var ki, büyüyen bu çocuklar kendilerini bu yaşa getiren anne-babalarını çoğu kez beğenmezler.
- Yazın başı pişenin, kışın aşı pişer. 1. Yazın o sıcağında durmayan, güneşe aldırmadan çalışıp kazanan, yiyeceğini hazırlayan kişi kışın rahat eder; hiç sıkıntı çekmez. 2. Gençlikte çalışıp kazanan, har vurup harman savurmayan, varlık edinen kişi ihtiyarladığında rahat eder; sıkıntı çekmeden hayat sürer.
- Yazın gölge hoş, kışın çuval boş. 1. Yazın çalışma, kazanma günleridir. Bu zamanlarda çalışmayıp keyiflerine bakanlar, gününü gün ederler, kışın zor şartlarında yiyecek bulamazlar; sıkıntıya düşer ve ona buna avuç açarlar. 2. Gençliğinde çalışmayıp tembel tembel oturan, eğlenceye dalan, mal-mülk edinmeyen, kazanç sağlamayan kimse ihtiyarlığında ya da hastalığında sıkıntıya düşer; perişan olur.
- Karıncadan ibret al, yazdan kışı karşılar. İnsanın çalışamayacağı zamanlar olacaktır. Kişi, bunu düşünerek çalışıp kazanabildiği zamanı boşa geçirmemeli ve çalışmalıdır. Çalışamayacağı zamanlar, geçimini sağlayacak birikimi elde etmelidir.
- Benzeye benzeye yaz, benzeye benzeye kış olur. Günler birbirine benzer gibi görünse de, hava yavaş yavaş ısınır ve yaz gelir; hava yavaş yavaş soğur ve kış gelir. Bunun gibi, toplumda da değişimler yavaş yavaş gerçekleşir.
- Kar ne kadar çok yağsa yaza kalmaz. Uygun bir ortamda bol bol bulunan şey, ortamın uygunluğunu yitirmesiyle yok olur. Hayat akışı içinde ele geçen fırsatlar, zamanı geçmeden değerlendirilmelidir.
- Zenginin azğını, kürk giyer yaz günü. Paranın çokluğu, bazı insanların gösteriş, savurganlık ve israflar yapmasına, boş yere harcama yapmasına sebep olur.
- Leyleği kuştan mı sayarsın, yazın gelir, kışın gider. Bir iş üzerinde kararlılıkla durmayan, sürekli iş değiştiren kişiye kimse güven duymaz.
- Kasım yüz elli, yaz belli. Kasım ayının sekizinden sonra üç defa elli yani yüz elli gün sayılırsa nisan ayına, yani havaların ısındığı aya girilmiş olur. Etkileyici soğuklar yavaş yavaş bitmiş olur, bu da yaz ayını habercisidir.
- Yaz Mevsimi ile ilgili Atasözleri – Açıklaması ve Anlamı
Deneme
mnbnbn