Voynich El Yazması Kitabı ve Merak Edilen Bütün Sırları 1!

Voynich El Yazması Kitabı ve Merak Edilen Bütün Sırları 1!

Voynich el yazması hakkında, altı yüz yıllık araştırma, yüzlerce uzman olmasına rağmen hâlâ kesin cevaplar yok. İşte el yazması kitabı hakkında merak edilenler.

Da Vinci Şifresi’ni bir kenara bırakın. Ortada pek de yeni olmayan bir bilmece var. Voynich El Yazması (ya da kitabı) yüz yıldır amatör ve profesyonel kriptografları şaşkına çeviren bir gizem. Basitçe söylemek gerekirse: kimse onun gerçekten ne olduğunu, kimin yazdığını ya da hangi dilde yazıldığını bilmiyor.

Bu kitabın kökeni hakkında eski Meksika kültürlerinden Leonardo da Vinci’ye, uzaylılardan daha rasyonel fikirlere kadar bir sürü harika ve tuhaf teori var. Karbon tarih saptama yöntemi ile 15.yy’ın başlarına ait olduğu bulunmuş ve İtalyan Rönesans’ı sırasında oluşturulduğu düşünülüyor.

Voynich El Yazması Kitabı ve Merak Edilen Bütün Sırları!

Yazısı ise ya bilinmeyen ya da yapay bir dilde yazılmış. 240 sayfalık parşömen kitapta: hayali bitkilerin tuhaf tasvirleri, yeşil banyolardaki çιpIak kadınlar ve astrolojik semboller var.

Tuhaf ama bir o kadar da harika.

Teoriler ileri sürüldü, sözde düğümler çözüldü ama bu deşifre etme girişimlerinin çoğu sert eleştiriler ile karşılaştı.

Voynich El Yazması ’nın Tarihi

1912’de Polonyalı-Litvanyalı bir antika kitap tüccarı Wilfrid Voynich ,kitabın isim babası, bu yazmayı Frascati’de Roma yakınlarında büyük bir ülke sarayı olan Mondragone villasında satın aldı.
Kitabın tarihçesi yıllar içerisinde bir araya getirildi. Kitabın ilk teyitli sahibi Prag’da bir 17.yy simyacısı olan Georg Baresch idi. Şanssız bir Cizvit bilgini olan Athanasius Kircher’dan yardım almaya ve yazmayı deşifre etmeye çalıştı.

Baresch öldüğünde yazma, arkadaşı ve Prag Charles Üniversitesi rektörü olan Jan Marek Marci’ye (ya da Johannes Marcus Marci) geçti. Daha sonra Jan kitabı Voynich tarafından keşfedildiği zaman hâlâ kitaba iliştirilmiş olan bir kapak mektubu ile Kircher’e gönderdi. Aşağıdaki bir alıntıdır:

Voynich El Yazması Kitabı ve Merak Edilen Bütün Sırları 1!

“Bohem dili öğretmeni olan Dr. Raphael, dönemin Bohemya Kralı III. Ferdinand’a söz konusu kitabın imparator Rudolph’a ait olduğunu ve kendisine kitabı getiren kişiye 600 duka hediye ettiğini söyledi. Yazarın İngiliz Roger Bacon olduğuna inanıyordu.”

-Jan Marek Marci, Prag Charles Üniversitesi rektörü

2002 yılında NSA tarafından yayınlanan bir dosyaya göre, Dr. Raphael’in Bohemyalı bir yazar ve avukat olan Raphael Sobiehrd-Mnishovsky olduğuna inanılıyor. Altı yüz duka yaklaşık 2kg altına eşittir.

Sonraki 200 yıl boyunca kitap hakkında hiçbir kayıt yok. Ancak Kircher’in onu Roman Kolejinin kütüphanesinde tutmuş olması muhtemeldir.

Voynich El Yazması Kitabı ve Merak Edilen Bütün Sırları 1!

1866’da Kircher’in yazışmalarıyla birlikte yazma, Mondragone villasına taşındı ve Jesuits’ Ghislieri Koleji’nin genel merkezinde tutuldu. Voynich ’in yazma ile tanışması da böyle oldu. Bilginleri onu deşifre etmek için ikna etmeye çalışırken yedi yılını kitabın kökenlerini arayarak geçirdi.

Voynich ’in ölümünden sonra, dul eşi Ethel yazmayı miras aldı ve onu yakın arkadaşı Anne Nill’e bıraktı. Nill, kitabı antikacı Hans P. Kraus’a sattı. Ve Voynich ’in ölümünden 39 yıl sonra kitap Yale Üniversitesi’nin Beinecke Nadir Kitaplar ve El Yazmaları Kütüphanesi’ne bağışlandı.

Voynich El Yazması Kitabı ve Merak Edilen Bütün Sırları 1!

Voynich El Yazması Hakkında Bildiklerimiz

Daha önce de belirttiğimiz gibi, kitabın yaklaşık 600 yaşında olduğu; muhtemelen İtalyan Rönesans’ı sırasında oluşturulduğu söyleniyor ama hâlâ bir muamma. Voynich El Yazması, altı bölüme ayırılmış: bitkiler, astronomi, biyoloji, kozmoloji, eczacılık ve tarifler.

Yazı

Yazı, bu bulmacanın en kafa karıştırıcı parçalarından biridir. Küçük paragraflar halinde, tüy kalem ve demir safra mürekkebi ile soldan sağa yazılmış. Belirgin bir noktalama işareti yok ve yazı karakteri eski ya da mevcut herhangi bir dile benzemiyor.

Voynich El Yazması Kitabı ve Merak Edilen Bütün Sırları 1!

Aslında, 20-25 karakterlik bir alfabe bütün kitabı açıklamaya yeter. Ama sade bir dil mi, şifreli bir dil mi, kurgulanmış bir dil mi, sadece anlamsız bir dil mi; kimse emin değil. Yazmadaki bazı kelimeler ve ifadeler, Yüksek Almanca ve Latince gibi bilinen bir yazıyla yazılmıştır. Örneğin, çιpIak bir adam resminin yanında “der Mussteil” yazılmıştır. Bu, Yüksek Almancadır ve “dul payı” anlamına gelmektedir.

Çizimler

Çizimler kitabın altı bölümünü tanımlamamıza yardımcı oluyor. Her bölümün farklı bir çizim stili var:

Voynich El Yazması Kitabı ve Merak Edilen Bütün Sırları!
Bitkiler Bölümü: Çoğu uydurmasyon görünen bitki ve ot çizimleri. Sadece iki tane tanımlanabilen bitki var. Onlar ise Hercai menekşe ve bakire eğreltiotudur. Astronomi Bölümü: Güneş, Ay, yıldızlar ve burç sembollerinin çizimleri. Bu bölümde dişiler çoğunlukla çιpIaktır ve etiketli bir yıldız tutarlar.

Kozmoloji Bölümü: Çoğunlukla dairesel çizimler. Bu bölümde ayrıca “geçitler” ile birbirine bağlanmış dokuz “ada” veya “rozet” i gösteren “Rozetler folyosu” adı verilen katlanabilen bir sayfa vardır. Ayrıca yanardağa benzeyen bir şekil ve kaleler de içerir.

Voynich El Yazması Kitabı ve Merak Edilen Bütün Sırları 1!

Biyoloji Bölümü: Borulara bağlı yeşil sıvı küvetlerinde küçük kadınsı figürlerle -bazıları taç takan- anatomik bibi görünen çizimler içerir.

Eczacılık Bölümü: Yanında otlar olan küçük eczacılık kavanozları.

Tarifler Bölümü: Her biri sol kenarında bir yıldızla birlikte 300 kısa paragraf.

Kitabın amacı nedir?

Kimse tam olarak bilmiyor, ancak tarih araştırmacısı Nicholas Gibbs tarafından öne sürülen bir teori, bunun bir kadın sağlığı el kitabı olduğu yönünde. Bitki toplama, kan alma ve diğer işlemlerde genellikle astrolojik düşünceler hesaba katılırdı. Bu da burç sembollerinin ve klasik gezegenlerin bir diyagramının varlığını açıklayabilir.

Ayrıca, Almanca/Latince kökenli dillerin karması şeklinde yazılan, Katharların bir dua kitabı olduğu da ileri sürülmüştür.

Voynich El Yazması Kitabı ve Merak Edilen Bütün Sırları 1!

Kitap hiç deşifre edildi mi?

Voynich el yazması ‘nın 20.yy’ın başlarında yeniden keşfedilmesinden bu yana çok sayıda insan yazmayı deşifre ettiğini iddia etti. Ancak hiçbiri kanıtlanamadı.

William Romaine Newbold – 1921: Newbold, görünen metnin anlamsız olduğunu ve her harfin büyütüldüğünde görülebilen bir dizi küçük işaret olduğunu iddia etti. Ayrıca işaretlerin Antik Yunan stenosuna dayandığını ve tüm yazmanın Roger Bacon tarafından oluşturulduğunu iddia ediyor.

Joseph Martin Feely – 1943: Feely, Roger Bacon’un Şifresi: Gerçek Anahtar adlı kitabında Voynich el yazması ‘nın Roger Bacon tarafından oldukça sadeleştirilmiş ortaçağ Latincesinde basit ikame usulü ile şifreleme yöntemiyle yazıldığını ifade ediyor.

Leonell C. Strong – 1947: Yazarın aslında yazmanın oluşturulmasından bir asır sonra doğan Anthony Askham olduğunu iddia etti.

Robert S. Brumbaugh – 1978: Yale Üniversitesi’nde klasik ve Orta Çağ felsefesi profesörü olan Brumbaugh, kitabın İmparator II. Rudolf’u satın alması için kandırmak amacıyla oluşturulduğunu iddia etti. Metnin “Latince iki aşamalı karmaşık bir yöntemle şifrelenmiş” olduğunu öne sürdü.(PDF)

John Stojko – 1978: Stojko, yazmanın ünlü harfsiz Ukraynaca ile yazıldığını iddia etti.

Voynich El Yazması Kitabı ve Merak Edilen Bütün Sırları 1!

Stephan Bax – 2014: Uygulamalı bir dilbilim profesörü olan Bax, Mısır hiyerogliflerini tercüme etmek için kullanılan bir tekniği kullanarak on kelimeyi tercüme ettiğini iddia eden bir makale yayınladı. Voynich el yazması ‘nın bir Yakın Doğu ya da Asya dilinde doğa üzerine bir inceleme olduğunu yazdı.

Nicholas Gibbs – 2017: Televizyon yazarı Gibbs, yazmanın kendine özgü sadeleştirilmiş Latince ile yazıldığını iddia etti. Ayrıca kitabın kadın sağlığı için çoğunluğu aşırılmış bir rehber olduğunu iddia etti.

Greg Kondrak – 2017: Alberta Üniversitesi’nde doğal dil işleme profesörü olan Kondrak, yazmanın İbranice yazıldığını ve alfagramlar kullanılarak kodlandığını öne sürdü.

İlgili makale: 600 Yıldır Çözülemeyen Gizemli El Yazması Voynich Yapay Zeka İle Çözüldü

Ahmet Ardıç – 2018: Türk dillerine ilgi duyan bir elektrik mühendisi olan Ardıç, kitabın eski Türkçe ile yazıldığını iddia etti.

Gerard Cheshire – 2019: Bristol Üniversitesi’nde biyoloji araştırma görevlisi olan Cheshire, yazmanın “kaligrafik eski Latince kökenli diller” ile yazıldığını teorileştirdi. Yazmanın şifresini çözmenin, “yanal düşünme ve ustalık” kombinasyonunu kullanarak iki hafta sürdüğünü söyledi.

Şöyle yazdı:

Voynich El Yazması Kitabı ve Merak Edilen Bütün Sırları 1!

“Ortaya çıkardığı şey, yarattığı mitlerden ve fantezilerden bile daha şaşırtıcı. Örneğin; yazma Dominikli rahibeler tarafından, Aragonlu Catherine’in büyük halası olan Aragon Kraliçesi Kastilyalı Maria için bir referans kaynağı olarak derlenmiştir. -Gerald Cheshire, Bristol Üniversitesi biyoloji araştırma görevlisi.

Voynich El Yazması Kitabı ve Merak Edilen Bütün Sırları 1!

Yukarıdaki teoriler size ne kadar inandırıcı gelse de hepsi tartışmalıdır. Aslında, Bristol Üniversitesi Orta Çağ belgelerindeki uzmanların şiddetli tartışmalarından sonra web sitelerinden Cheshire’in iddialarına yapılan bir referansı kaldırdı.

Bu büyüleyici ve düpedüz tuhaf yazmanın şifresinin tam olarak ve bilim insanlarını tatmin edecek şekilde çözülüp çözülemeyeceğini kimse bilmiyor. Ama bence, Voynich el yazması ‘nı harika ve değerli bir tarihi eser yapmaya devam eden şey gizem ve entrikadır.

Voynich El Yazması Kitabı ve Merak Edilen Bütün Sırları 1!

Ölüdeniz Parşömenleri İçin Kullanılan Eski Bir Teknolojinin İzlerini Bulduk

Voynich El Yazması Kitabı ve Merak Edilen Bütün Sırları 1!

Voynich el yazması hakkında, altı yüz yıllık araştırma, yüzlerce uzman olmasına rağmen hâlâ kesin cevaplar yok. İşte el yazması kitabı hakkında merak edilenler.

Da Vinci Şifresi’ni bir kenara bırakın. Ortada pek de yeni olmayan bir bilmece var. Voynich El Yazması (ya da kitabı) yüz yıldır amatör ve profesyonel kriptografları şaşkına çeviren bir gizem. Basitçe söylemek gerekirse: kimse onun gerçekten ne olduğunu, kimin yazdığını ya da hangi dilde yazıldığını bilmiyor.

Beinecke Nadir Kitaplar ve El Yazaları Kütüphanesinden — Wikipedia Commons

Bu kitabın kökeni hakkında eski Meksika kültürlerinden Leonardo da Vinci’ye, uzaylılardan daha rasyonel fikirlere kadar bir sürü harika ve tuhaf teori var. Karbon tarih saptama yöntemi ile 15.yy’ın başlarına ait olduğu bulunmuş ve İtalyan Rönesans’ı sırasında oluşturulduğu düşünülüyor.

Voynich El Yazması Kitabı ve Merak Edilen Bütün Sırları 1!

Yazısı ise ya bilinmeyen ya da yapay bir dilde yazılmış. 240 sayfalık parşömen kitapta: hayali bitkilerin tuhaf tasvirleri, yeşil banyolardaki çιpIak kadınlar ve astrolojik semboller var.

Tuhaf ama bir o kadar da harika.

Teoriler ileri sürüldü, sözde düğümler çözüldü ama bu deşifre etme girişimlerinin çoğu sert eleştiriler ile karşılaştı.

Voynich El Yazması ’nın Tarihi

1912’de Polonyalı-Litvanyalı bir antika kitap tüccarı Wilfrid Voynich ,kitabın isim babası, bu yazmayı Frascati’de Roma yakınlarında büyük bir ülke sarayı olan Mondragone villasında satın aldı.
Kitabın tarihçesi yıllar içerisinde bir araya getirildi. Kitabın ilk teyitli sahibi Prag’da bir 17.yy simyacısı olan Georg Baresch idi. Şanssız bir Cizvit bilgini olan Athanasius Kircher’dan yardım almaya ve yazmayı deşifre etmeye çalıştı.

Wilfrid Voynich – Wikipedia Commons

Baresch öldüğünde yazma, arkadaşı ve Prag Charles Üniversitesi rektörü olan Jan Marek Marci’ye (ya da Johannes Marcus Marci) geçti. Daha sonra Jan kitabı Voynich tarafından keşfedildiği zaman hâlâ kitaba iliştirilmiş olan bir kapak mektubu ile Kircher’e gönderdi. Aşağıdaki bir alıntıdır:

Voynich El Yazması Kitabı ve Merak Edilen Bütün Sırları 1!

“Bohem dili öğretmeni olan Dr. Raphael, dönemin Bohemya Kralı III. Ferdinand’a söz konusu kitabın imparator Rudolph’a ait olduğunu ve kendisine kitabı getiren kişiye 600 duka hediye ettiğini söyledi. Yazarın İngiliz Roger Bacon olduğuna inanıyordu.”

-Jan Marek Marci, Prag Charles Üniversitesi rektörü

2002 yılında NSA tarafından yayınlanan bir dosyaya göre, Dr. Raphael’in Bohemyalı bir yazar ve avukat olan Raphael Sobiehrd-Mnishovsky olduğuna inanılıyor. Altı yüz duka yaklaşık 2kg altına eşittir.

Sonraki 200 yıl boyunca kitap hakkında hiçbir kayıt yok. Ancak Kircher’in onu Roman Kolejinin kütüphanesinde tutmuş olması muhtemeldir.

Voynich El Yazması Kitabı ve Merak Edilen Bütün Sırları 1!

1866’da Kircher’in yazışmalarıyla birlikte yazma, Mondragone villasına taşındı ve Jesuits’ Ghislieri Koleji’nin genel merkezinde tutuldu. Voynich ’in yazma ile tanışması da böyle oldu. Bilginleri onu deşifre etmek için ikna etmeye çalışırken yedi yılını kitabın kökenlerini arayarak geçirdi.

Voynich ’in ölümünden sonra, dul eşi Ethel yazmayı miras aldı ve onu yakın arkadaşı Anne Nill’e bıraktı. Nill, kitabı antikacı Hans P. Kraus’a sattı. Ve Voynich ’in ölümünden 39 yıl sonra kitap Yale Üniversitesi’nin Beinecke Nadir Kitaplar ve El Yazmaları Kütüphanesi’ne bağışlandı.

Voynich El Yazması Kitabı ve Merak Edilen Bütün Sırları 1!

Voynich El Yazması Hakkında Bildiklerimiz

Voynich El Yazması Kitabı ve Merak Edilen Bütün Sırları!

Daha önce de belirttiğimiz gibi, kitabın yaklaşık 600 yaşında olduğu; muhtemelen İtalyan Rönesans’ı sırasında oluşturulduğu söyleniyor ama hâlâ bir muamma. Voynich El Yazması, altı bölüme ayırılmış: bitkiler, astronomi, biyoloji, kozmoloji, eczacılık ve tarifler.

Yazı, bu bulmacanın en kafa karıştırıcı parçalarından biridir. Küçük paragraflar halinde, tüy kalem ve demir safra mürekkebi ile soldan sağa yazılmış. Belirgin bir noktalama işareti yok ve yazı karakteri eski ya da mevcut herhangi bir dile benzemiyor.

Voynich El Yazması Kitabı ve Merak Edilen Bütün Sırları 1!

Aslında, 20-25 karakterlik bir alfabe bütün kitabı açıklamaya yeter. Ama sade bir dil mi, şifreli bir dil mi, kurgulanmış bir dil mi, sadece anlamsız bir dil mi; kimse emin değil. Yazmadaki bazı kelimeler ve ifadeler, Yüksek Almanca ve Latince gibi bilinen bir yazıyla yazılmıştır. Örneğin, çιpIak bir adam resminin yanında “der Mussteil” yazılmıştır. Bu, Yüksek Almancadır ve “dul payı” anlamına gelmektedir.

Beinecke Nadir Kitaplar ve El Yazmaları Kütüphanesi , Yale Üniversitesi — Wikipedia Commons

Çizimler kitabın altı bölümünü tanımlamamıza yardımcı oluyor. Her bölümün farklı bir çizim stili var:

Voynich El Yazması Kitabı ve Merak Edilen Bütün Sırları 1!
Bitkiler Bölümü: Çoğu uydurmasyon görünen bitki ve ot çizimleri. Sadece iki tane tanımlanabilen bitki var. Onlar ise Hercai menekşe ve bakire eğreltiotudur. Astronomi Bölümü: Güneş, Ay, yıldızlar ve burç sembollerinin çizimleri. Bu bölümde dişiler çoğunlukla çιpIaktır ve etiketli bir yıldız tutarlar.

Kozmoloji Bölümü: Çoğunlukla dairesel çizimler. Bu bölümde ayrıca “geçitler” ile birbirine bağlanmış dokuz “ada” veya “rozet” i gösteren “Rozetler folyosu” adı verilen katlanabilen bir sayfa vardır. Ayrıca yanardağa benzeyen bir şekil ve kaleler de içerir.

Voynich El Yazması Kitabı ve Merak Edilen Bütün Sırları!

Biyoloji Bölümü: Borulara bağlı yeşil sıvı küvetlerinde küçük kadınsı figürlerle -bazıları taç takan- anatomik bibi görünen çizimler içerir.

Eczacılık Bölümü: Yanında otlar olan küçük eczacılık kavanozları.

Tarifler Bölümü: Her biri sol kenarında bir yıldızla birlikte 300 kısa paragraf.

Makalenin biyolojik bölümünden bir detay – Kaynak: Wikipedia Commons

Kitabın amacı nedir?

Kimse tam olarak bilmiyor, ancak tarih araştırmacısı Nicholas Gibbs tarafından öne sürülen bir teori, bunun bir kadın sağlığı el kitabı olduğu yönünde. Bitki toplama, kan alma ve diğer işlemlerde genellikle astrolojik düşünceler hesaba katılırdı. Bu da burç sembollerinin ve klasik gezegenlerin bir diyagramının varlığını açıklayabilir.

Ayrıca, Almanca/Latince kökenli dillerin karması şeklinde yazılan, Katharların bir dua kitabı olduğu da ileri sürülmüştür.

Voynich El Yazması Kitabı ve Merak Edilen Bütün Sırları 1!

Kitap hiç deşifre edildi mi?

Makalenin biyolojik bölümünden bir detay – Kaynak: Wikipedia Commons

Voynich el yazması ‘nın 20.yy’ın başlarında yeniden keşfedilmesinden bu yana çok sayıda insan yazmayı deşifre ettiğini iddia etti. Ancak hiçbiri kanıtlanamadı.

Voynich El Yazması Kitabı ve Merak Edilen Bütün Sırları 1!

William Romaine Newbold – 1921: Newbold, görünen metnin anlamsız olduğunu ve her harfin büyütüldüğünde görülebilen bir dizi küçük işaret olduğunu iddia etti. Ayrıca işaretlerin Antik Yunan stenosuna dayandığını ve tüm yazmanın Roger Bacon tarafından oluşturulduğunu iddia ediyor.

Voynich El Yazması Kitabı ve Merak Edilen Bütün Sırları 1!

Joseph Martin Feely – 1943: Feely, Roger Bacon’un Şifresi: Gerçek Anahtar adlı kitabında Voynich el yazması ‘nın Roger Bacon tarafından oldukça sadeleştirilmiş ortaçağ Latincesinde basit ikame usulü ile şifreleme yöntemiyle yazıldığını ifade ediyor.

Voynich El Yazması Kitabı ve Merak Edilen Bütün Sırları 1!

Leonell C. Strong – 1947: Yazarın aslında yazmanın oluşturulmasından bir asır sonra doğan Anthony Askham olduğunu iddia etti.

Robert S. Brumbaugh – 1978: Yale Üniversitesi’nde klasik ve Orta Çağ felsefesi profesörü olan Brumbaugh, kitabın İmparator II. Rudolf’u satın alması için kandırmak amacıyla oluşturulduğunu iddia etti. Metnin “Latince iki aşamalı karmaşık bir yöntemle şifrelenmiş” olduğunu öne sürdü.(PDF)

John Stojko – 1978: Stojko, yazmanın ünlü harfsiz Ukraynaca ile yazıldığını iddia etti.

Voynich El Yazması Kitabı ve Merak Edilen Bütün Sırları 1!

Stephan Bax – 2014: Uygulamalı bir dilbilim profesörü olan Bax, Mısır hiyerogliflerini tercüme etmek için kullanılan bir tekniği kullanarak on kelimeyi tercüme ettiğini iddia eden bir makale yayınladı. Voynich el yazması ‘nın bir Yakın Doğu ya da Asya dilinde doğa üzerine bir inceleme olduğunu yazdı.

Nicholas Gibbs – 2017: Televizyon yazarı Gibbs, yazmanın kendine özgü sadeleştirilmiş Latince ile yazıldığını iddia etti. Ayrıca kitabın kadın sağlığı için çoğunluğu aşırılmış bir rehber olduğunu iddia etti.

Voynich El Yazması Kitabı ve Merak Edilen Bütün Sırları 1!

Greg Kondrak – 2017: Alberta Üniversitesi’nde doğal dil işleme profesörü olan Kondrak, yazmanın İbranice yazıldığını ve alfagramlar kullanılarak kodlandığını öne sürdü.

İlgili makale: 600 Yıldır Çözülemeyen Gizemli El Yazması Voynich Yapay Zeka İle Çözüldü

Ahmet Ardıç – 2018: Türk dillerine ilgi duyan bir elektrik mühendisi olan Ardıç, kitabın eski Türkçe ile yazıldığını iddia etti.

Gerard Cheshire – 2019: Bristol Üniversitesi’nde biyoloji araştırma görevlisi olan Cheshire, yazmanın “kaligrafik eski Latince kökenli diller” ile yazıldığını teorileştirdi. Yazmanın şifresini çözmenin, “yanal düşünme ve ustalık” kombinasyonunu kullanarak iki hafta sürdüğünü söyledi.

Şöyle yazdı:

Voynich El Yazması Kitabı ve Merak Edilen Bütün Sırları 1!

“Ortaya çıkardığı şey, yarattığı mitlerden ve fantezilerden bile daha şaşırtıcı. Örneğin; yazma Dominikli rahibeler tarafından, Aragonlu Catherine’in büyük halası olan Aragon Kraliçesi Kastilyalı Maria için bir referans kaynağı olarak derlenmiştir. -Gerald Cheshire, Bristol Üniversitesi biyoloji araştırma görevlisi.

Voynich El Yazması Kitabı ve Merak Edilen Bütün Sırları 1!

Voynich El Yazması kitabı

Yukarıdaki teoriler size ne kadar inandırıcı gelse de hepsi tartışmalıdır. Aslında, Bristol Üniversitesi Orta Çağ belgelerindeki uzmanların şiddetli tartışmalarından sonra web sitelerinden Cheshire’in iddialarına yapılan bir referansı kaldırdı.

Bu büyüleyici ve düpedüz tuhaf yazmanın şifresinin tam olarak ve bilim insanlarını tatmin edecek şekilde çözülüp çözülemeyeceğini kimse bilmiyor. Ama bence, Voynich el yazması ‘nı harika ve değerli bir tarihi eser yapmaya devam eden şey gizem ve entrikadır.

Voynich El Yazması Kitabı ve Merak Edilen Bütün Sırları 1!

Ölüdeniz Parşömenleri İçin Kullanılan Eski Bir Teknolojinin İzlerini Bulduk

https://tr.wikipedia.org/wiki/Voynich_el_yazmas%C4%B1

Subscribe
Notify of
guest
0 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments