Günlük yaşantımızda kışları çok olmasa da yazları su tüketme ihtiyacımız oldukça artıyor. Ancak sadece yazın değil kışında su tüketimimize dikkat etmeliyiz. Uzmanlara ortalama günde 2,5 litre su içmemizi öneriyorlar. Çünkü su vücudumuzun en vazgeçilmez gıdasıdır. Su sadece kalbe veya böbreğe iyi gelmiyor. Bir çok konuda yarar sağlamayı başarıyor. İşte o suyun faydalarından bazıları…
Suyun Mucizevi Faydaları Nellerdir?
İçindekiler
- Suyun Mucizevi Faydaları Nellerdir?
- 1. Beyni Besler hafızanızı güçlendirir
- 2. Kalbin Yorulmasını Önler
- 3. Yaşam Kalitesini Arttırır
- 4. Kabızlığı Önler
- 5. Cildi Besler
- 6. Metobolizmayı Hızlandırır
- 7. Saç Dökülmesini Engeller
- 8. Sindirimi Kolaylaştırır
- 9. Banyo Yaparken Başınız Dönmez
- 10. Kalp Krizi ve Beyin Kanamasını Önler
- 11. Ağız Kokusunu Önler
- 12. Stresle Savaşır
- 13. Böbrek Taşı Riskini Azaltır
- 14. Kas Kitlesini Korumaya Yardımcı Olur.
- 15. Reflünün En Doğal Tedavi Yöntemidir
Suyun faydası bildiklerimizle sınırlı değil; İşte suyun bilinmeyen faydaları;
1. Beyni Besler hafızanızı güçlendirir
İş hayatınız yoğun mu? Gelen telefonlar, mailler, tutulması gereken ajandalar, birçok toplantı detayları mı var? Aile hayatınızda da, aileniz ile ilgili aklınızda tutmanız gereken, yüzlerce konu mu var? Yanıt evet ise, hafıza hayatınızın merkezi demektir. Hafıza, unutkanlık, konsantrasyon eksikliğinin merkezi beyindir. Su içerek beyninizi beslemeniz, hafızanızın güçlenmesi unutkanlık ve konsantrasyon eksikliğinin azalmasını sağlar.
2. Kalbin Yorulmasını Önler
Merdiven çıkarken, yürürken yorulduğunuzu hissediyorsanız, içtiğiniz su oranına dikkat etmelisiniz. Su içmek, bu aktiviteleri yaparken, kalbinizin yorulmamasını sağlar. Nasıl mı? Su, kandaki yoğunluğu arttırır böylece kalp, kan pompalamak için daha az çalışır. Enerjiyi arttırır.
3. Yaşam Kalitesini Arttırır
Kaslarımızın yüzde 75’i, kemiklerimizin yüzde 22’si, kanımızın yüzde 83’ü sudur. Susuz kalındığında vücudun bu bölümleri yüzde 100 çalışamaz. Enerji eksikliği, yorgunluk, bitkinlik, baş ağrısı hissedersiniz. Harward Üniversitesinde yapılan bir araştırma, günde 2-3 litre su içildiğinde stresin azaldığını ortaya koyuyor. Kısaca, su vücudun eksiksiz çalışmasını sağlayarak yaşam kalitenizi de yükseltiyor.
4. Kabızlığı Önler
Kabızlığı engeller. Kabızlık, vücudumuzda sert dışkılar oluştuğunda ve vücut bunları dışa atmakta zorlandığında ortaya çıkar. Su, dışkıların yumuşamasını sağlar. Sindirim sisteminin rahat çalışmasında, lifli besinler de önemli yer tutar. Su tüketimi az olduğu zaman, vücut lifleri etkili bir şekilde kullanamaz. Bu noktada da, su tüketimi, sindirim sistemini destekler.
5. Cildi Besler
Suyun, özellikle kadınlar için mucizevi özelliği. Gün içinde karşılaştığımız herşey ciltte iz bırakır. Zaman geçtikçe kırışıklıklar ve çatlaklar gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Yeteri kadar su tüketirseniz kırışıklar ve çatlaklarda önemli azalmalar olacaktır.
6. Metobolizmayı Hızlandırır
Mide içinde hacim oluşturarak o öğünde fazla besin alımını engeller. Yemekle birlikte su içilme alışkanlığı varsa bu alışkanlık devam ettirilmelidir. Yemekle birlikte su alındığında mideye daha az besin alınır. Böylelikle metobolizmayı hızlandıran bir şey haline gelir.
7. Saç Dökülmesini Engeller
Saçı dökülenler su tüketimine önem verirlerse; saç dökülmelerinde azalış meydana geliyor.
8. Sindirimi Kolaylaştırır
Sabah kalktıktan sonra içtiğiniz 2 bardak su iç organlarınızı harekete geçirerek sindiriminizi kolaylaştırır.
9. Banyo Yaparken Başınız Dönmez
Çoğu insanın korkulu rüyasıdır banyo yaparken baş dönmeleri bu soruna son vermek istiyorsanız mutlaka banyoya girmeden önce su için böylelikle tansiyonunuz dengelenmiş olur.
10. Kalp Krizi ve Beyin Kanamasını Önler
Uyumadan önce içilen su, hem rahat bir şekilde uykuya dalmanızı hem de kalp krizi, beyin kanaması gibi hastalıkları önlüyor
11. Ağız Kokusunu Önler
Gün içinde az besin tüketimi ve yetersiz sıvı alımı sebebi ile tükürük miktarı azalabilir. Tükürük üretiminin azalması nedeni ile, ağız temizliği için gerekli olan sıvı yetersiz kalır. Bu durum da ağız kokusuna yol açar. Tükürük salgısını su ile arttırarak ağız kokusunu önleyebilirsiniz.
12. Stresle Savaşır
Beyin Dokusunun Yüze %85’i sudan oluşur. Eğer vücudunuzda yeterli miktarda su yoksa hem ruhen hem de fiziksel olarak kendinizi stres altında hissedersiniz. Susuzluğa dayanamamanızın sebebi de aslında budur. Susuz kalan beyin dokuları, su içmek için sürekli bir istek duymamıza neden olur ve suya erişim olmadığında kendimizi hep bir gergin hissederiz.
13. Böbrek Taşı Riskini Azaltır
Kanımız, hücreler için gerekli oksijeni ve diğer maddeleri su ile birlikte daha hızlı taşır. Su tüketiminin yetersiz olduğu durumlarda, kan hacmi azalabilir. Bu da dolaşım sistemini olumsuz etkileyen faktörlerden biridir.
14. Kas Kitlesini Korumaya Yardımcı Olur.
Spor yaparken sağlığımızı korumak için düzenli egzersiz, düzenli beslenme, düzenli uyku ve yeterli su tüketimine dikkat etmemiz gerekebilmektedir. Özellikle kas geliştirici antremanlar yapanlar için bu 4 kural kilit bir öneme sahiptir. Vücuttaki kas kitlesi arttıkça su ihtiyacının da artacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Antreman ve egzersizlerin hem öncesinde ve sonrasında içilen suyun oldukça yararlı olduğu kasılmalar ve kramplarla başa çıkmada etkili bir yöntemdir.
15. Reflünün En Doğal Tedavi Yöntemidir
Yaşam kalitemizi çok ciddi oranda düşüren ve tedavi edilmediği taktirde yemek borusu kanserine dönüşme ihtimali bulunan reflü için yeterli miktarda su içmek çok faydalıdır. Çünkü su içmek bazı insanlarda reflüyü azaltırken bazılarında ise tamamen iyileşme dahi görülebilmektedir.