Kuantum Mesajlaşma Dünya Dışı ile İletişim Kurmamızı Sağlayabilir
Yeni bir çalışmaya göre dünya dışı zekânın, kuantum mesajlarını Dünya’ya ışınlama olasılığı oldukça yüksek.
“Ya da belki buradalar ama bazı Galaktik Kurallar denilen, yükselen uygarlıklara müdahale etmeme etiği yüzünden saklanıyorlar. Meraklı ve soğukkanlı olduklarını, bir tabak agarın içinde bakteri kültürünü izler gibi bizi gözlemlediklerini ve bu yıl da kendimize zarar vermeyi kontrol edip edemeyeceğimizi tespit ettiklerini hayal edebiliriz.”
(Agar (Jel) su yosunlarından elde edilen bir tür jelatindir.)
Kuantum Mesajlaşma Dünya Dışı ile İletişim Kurmamızı Sağlayabilir
Son zamanlarda yapılmış bir araştırma, kuantum mesajlarının yıldızlararası mesafeleri çok hızlı ve güvenli bir şekilde engellenmeden seyahat edebileceğini açıklıyor.
Kuantum Mesajlaşma Dünya Dışı ile İletişim Kurmamızı Sağlayabilir
Bilindiği üzere ışık fotonlardan oluşmaktadır ve bu ışık parçacıkları, yani fotonlar, kuantum yapılarını kaybetmeden uzun mesafeler kat edebilirler. Bu, bilim insanlarının dünya dışı sinyalleri aramak ve kuantum mesajlarını araştırmak için fotonları kullanabileceği anlamına geliyor.
Bugün SETI (Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırması) gibi projeler ve Dünya’da, dışarıdaki dünyayı duyabilmek için kulağımızmış gibi görev alan onlarca radyo teleskopu ile olası dünya dışı istihbarat arayışımız devam ediyor.
Kuantum Mesajlaşma Dünya Dışı ile İletişim Kurmamızı Sağlayabilir
Günümüzde bilim insanları, uydular aracılığıyla kuantum bilgilerinin dünya dışına gönderilmesi de dahil olmak üzere, Dünya üzerinde kuantum iletişim ağları inşa ediyorlar. Teorik fizikçi Arjun Berbera, eğer gerçekten var ise uzaylıların da kuantum iletişimini benimsemiş olabileceklerini öne sürdü.
Sorun şu ki bir kuantum parçacığının herhangi bir dış ortamla teması, onun yapısını kaybetmesine neden olmaktadır ve bu duruma teorik fizikçi Berbera da dikkat çekiyor;
Kuantum Mesajlaşma Dünya Dışı ile İletişim Kurmamızı Sağlayabilir
“Kuantum durumları genellikle çok hassas olduğu düşünülmekte ve herhangi bir dış etkileşim varsa kuantumun bu durumu, neredeyse yok olur.” — Teorik fizikçi Arjun Berbera
Uzaydaki dış faktörlerin yoğunluğu Dünya’dakine nazaran daha az olduğu için kuantum parçacıkları bozulmadan gönderilebilirse, yıldızlararası seyahatin uzun ömürlü olması bekleniyor.
Teorik fizikçi Arjun Berbera ve Edinburgh Üniversitesi teorik fizikçisi Jaime Calderón Figueroa, yaptıkları hesaplamaları ile kuantum parçacıklarının büyük yıldızlararası mesafelerde ışınlanabileceğini kanıtladı.
Bu kuantum parçacıkları en az yüz binlerce ışıkyılı seyahat ederek, Samanyolu’ndan daha uzun mesafe katedebilecekler.
“Kuantum iletişimi kullanılarak yüksek hızlarda güvenli bir şekilde aktarılabilen bilgi seviyesi, onu diğer yaşam formlarına uygulanabilir bir iletişim yöntemi haline getirebilir.” — Teorik fizikçi Jaime Calderón-Figueroa
Bu mesafe, bilim tarihi açısından hatırı sayılır bir mesafe çünkü şu ana kadarki en büyük sorunumuz, radyo sinyallerinin yeterince uzağa gidememesi. Evrenin büyüklüğü göz önüne alındığında, radyo sinyallerimizin akıllı yaşam formlarına ulaşma olasılığı oldukça düşük.
Bilim insanları bunun şu anda sadece bir tahminden ibaret olduğunu belirtiyor ancak araştırma, uzmanlara dikkat edilmesi gereken başka bir yaşam belirtisi veriyor.
Ayrıca, dünya dışı zekâdan herhangi bir kuantum mesajı alsak bile bunları çözmek için güçlü kuantum bilgisayarlara da ihtiyacımız olacaktır.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Kuantum_kriptografi