Dünya ile ilgili Atasözleri Açıklaması ve Anlamı 1

Dünya ile ilgili Atasözleri Açıklaması ve Anlamı

Dünyanın ucu uzun.

İnsan bu dünyada ne kadar süre yaşayacağını bilemez ve yaşadıkça çeşitli olaylarla karşılaşabilir. Bu yüzden her zaman geleceğini düşünerek önlemler almalıdır.

Dünya bir gemi, akıl yelkeni, fikir dümeni, kolla kendini, göreyim seni.

Dünya ile ilgili Atasözleri

İşlerini başarıyla sürdürmek isteyene kişi, aklının gücünden, düşünce ve sağduyusunun rehberliğinden ayrılmamalıdır.

Dünyayı umutla yemişler.

İnsanı hayata bağlayan hayalleri ve umutlarıdır. Bunlardan bazıları gerçekleşir, bazıları ise gerçekleşmez; ancak kişi yaşadıkça hiçbir zaman umutlarını tüketmez.

Dünya bir yağlı kuyruktur; yiyebilene aşk olsun.

Dünya ile ilgili Atasözleri

Bu dünyada kazanç elde etmenin türlü türlü yolları vardır. Bu işleri becerip faydalanabilenleri övgü ile anmak gerekir.

Dünya bol olmuş neye yarar, pabuç dar olduktan sonra.

Bu dünyada bolluk, bereket, güzellik, özgürlük, rahatlık, eğlence gibi insana mutluluk veren şeyler çoktur. Ancak bunlardan yararlanma imkanı olmayan kişiler için bunlar bir değer taşımaz.

Dünya ile ilgili Atasözleri

Dünya dört kulplu bir kazan, bir kulpundan tut da kazan.

Herkes için bu dünyada bir kazanç yolu vardır. Ancak bu yollardan birini seçmek ve seçilen yolda da başarılı olmak gerekir.

Dünyayı sel bassa ördeğe vız gelir.

Bazı olaylar kimileri için yıkım sayılır. Ama onlar için yıkım sayılabilecek bir olay, ona alışmış kimseler için olağandır. Bir genelleme yapacak olursak, yaşanan olaylar her kişiyi aynı derecede etkilemez.

Dünya ile ilgili Atasözleri

Dünya gençten gence, dinçten dince.

Yaşlanan insanlar iş yapamaz ve yeniliklere uyum sağlamakta geç kalırlar. Ancak dünyada her şey her an değişir ve yenilikler ortaya çıkar. Yeniliklere uyum ve işlerin başarılması için genç ve kuvvetli kişilere gereksinim vardır. Kısacası dünya gençten gence devredilir.

Dünya iki kapılı handır.

İki kapılı hanın bir kapısından girilir; yani insan doğar. Bir süre sonra hanın diğer kapısından çıkılır; yani insan ölür.

Dünya malı dünyada kalır.

İnsan öldüğü zaman bütün malını, parasını, makamını ve şöhretini bu dünyada bırakır. Bir maldan ancak yaşadığımız süre içinde yararlanabiliriz. Bunları öbür dünyaya götüremeyiz. Bu nedenle insan, hem kendisi için hem de yardım amacıyla başkaları için malını kullanmaktan, parasını harcamaktan kaçınmamalıdır. Mal varlığımız hayatımızı kolaylaştırmalı, bize ve çevremizdekilere mutluluk vermelidir.

Dünya tükenir, yalan tükenmez.

Dünyada yalancıları saymak mümkün değildir. Yalancıların çokluğu, yalanın hemen her yerde barınmasına imkân hazırlamıştır. Yalanın ortadan kalkması, insanların yalan söyleme alışkanlıklarından vazgeçmeleriyle mümkündür. Ancak bu da çok zordur, dolayısıyla yalan sürüp gidecektir.

Dünya ile ilgili Atasözleri

Dünya Süleyman’a bile kalmamış.

Peygamber Hz. Süleyman, aynı zamanda büyük ve zengin bir hükümdardı. İnsan, cin, hayvan ve rüzgâr bile Allah’ın izniyle onun hükmüne tâbi idi. Ancak o bile bu eşsiz egemenliğine rağmen ölümden kurtulamadı, öbür dünyaya gitti. O hâlde ibret alınmalı, bu dünyaya düşkün olup, aldanmamalıdır.

Dünya ölümlü, gün akşamlı.

Bu dünyada hiçbir durum sürekli değildir. Her iyi durumun bir sonu vardır. Zenginler yoksullaşabilir; iş başındakiler düşebilir; gençler yaşlılar; herkes ölür. Bundan ibret alınmalıdır.

Dünyada tasasız baş bostan korkuluğunda bulunur.

Dünyada her insanın kendine göre bir derdi, bir sıkıntısı vardır. Ancak bostan korkuluğunun bir sorunu yoktur.

Dünyanın iki başı bir gelmez.

İnsan tüm işlerini düzenli bir biçimde yürütüp rahata eremez. Bir işini düzeltse, bir başka işinde aksaklık çıkar. Bu durum, böyle sürer gider.

Dünya bir, işin bin.

Dünyada insanın düşünemeyeceği, bilemeyeceği kadar türlü durumlar vardır.

Subscribe
Notify of
guest
0 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments