Akıl ile ilgili Atasözleri Açıklaması ve Anlamı 2

Akıl ile ilgili Atasözleri Açıklaması ve Anlamı

Akıl yiğide sermayedir.

Giriştiğimiz hemen bütün işlerde başarılı ya da başarısız olmamızdaki en büyük etken akıldır. O, yapmaya çalıştığımız işte baş aracımızdır. Onu gerektiği gibi, yerinde kullanırsak iyi sonuç almamız kolaylaşır. Hemen her işte bir sermayeye gerek duyulduğu açıktır. Bu sermaye de paradır. Ama unutmayalım ki, paranın da işe yarar şekilde kullanılması akılla olur.

Akıl ile ilgili Atasözleri Açıklaması ve Anlamı


Akıl için tarik birdir.

Bir mesele ancak akıl yoluyla çözülebilir. Bu yol ise tektir. Doğru düşünenlerin, mantıklı olanların bu yolu izlediklerinde vardıkları sonuç hep aynı olacaktır. Aklın ve mantığın yolu izlenmezse, varılan sonuç yanlış olacaktır.


Akıl olmayınca ne yapsın sakal?

Bir kimse yaşlanmakla aklı çoğalmaz, belki tecrübesi artar. Bazı insanlar yaşlandığı hâlde olgunlaşamamışlardır. Akılsızca ve çocuksu davranışlarını sürdürürler. Zaten kişi akıllı değilse, yaşı da olsa çocukça işler, akılsızca davranışlarda bulunur.

Akıl ile ilgili Atasözleri Açıklaması ve Anlamı


Akıl ortak ortak, mal ortağı kaypak.

Faydalı olan ortaklık, yapılacak bir iş üzerinde fikir alışverişine dayalı olan ortaklıktır. Bu, kişileri kötü sonuçtan korur. Para ve mal ortaklığında ise her ortak kendi çıkarını düşündüğünden, diğer ortak ve ortakların zararına davranışlar gösterebilir.
* kaypak : Sözünde durmayan, dönek.


Akıl adama sermaye.

İnsanın en değerli sermayesi aklıdır. Çünkü bütün işlerini en iyi şekilde aklıyla yürütür. Bu sermaye elden çıkarsa bir daha ele geçirilemez. Bu nedenle akıl sağlığını korumak ve aklı iyi kullanmak gerekir.


Akıl para ile satılmaz.

İnsanlar akılca eşit değillerdir. Kimileri akıllı, kimileri aptaldır. Bunu değiştirmek mümkün değildir, böyle de sürüp gidecektir. Üstelik akıl, somut bir şey de değildir. Sonradan da elde edilemez, parayla da alınıp satılamaz. Etrafımıza şöyle bir baktığımızda delice işler yapan varlıklı insanlar, akıllıca işler yapan yoksul insanlar görürüz. Eğer akıl parayla satın alınmış olsaydı zenginlerin dilece işler yapmadıklarına tanık olabilirdik.

Akıl ile ilgili Atasözleri Açıklaması ve Anlamı


Akıl akıldan üstündür.

Her insan aynı anlayış, bilgi ve düşünme yapısına sahip değildir. Bizim aklımıza gelmeyen, bir başkasının aklına gelebilir. Biri bizden daha iyi düşünüp karanlık bir noktada bize ışık tutabilir. Bu bakımdan önemli işlerimizde güvenli, geniş düşünce sahibi kimselere danışmaktan, onların bilgi ve tecrübesine başvurmaktan kaçınmamalıyız. (Sorunlarımızın çözümü için akıl, bilgi ve deneyim bakımından bizden daha üstün kişilere danışmalıyız.)


Akıl yaşta değil, baştadır.

Akıllı olma ile yaşlı olma arasında ilgi yoktur. İnsanın yaşlanması, aklının artması anlamına gelmez. İnsan büyüyebilir fakat aklı (kıt) kalabilir. Biliriz ki, pek çok genç yaşça büyük olanlardan daha akıllıdırlar. İnsanlar yaşlandıkça tecrübe sahibi olabilirler ama tecrübe akıllı olanların işine yarar, akılsızların değil.

Akıl ile ilgili Atasözleri Açıklaması ve Anlamı


Akıl akıldan, don yağı pekmezden olur.

Nasıl ki pekmeze katılan don yağı pekmeze lezzet verir, akıl da akıldan yararlanır. Doğru karar verir.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Ak%C4%B1l

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Ela Aral
Ziyaretçi
Ela Aral
3 yıl önce

Çok uzun anlamlar.
Biraz kısa olsun?!