Açlık ile ilgili Atasözleri Açıklamalı
İçindekiler
- Açlık ile ilgili Atasözleri Açıklamalı
- Aç koynunda azık durmazYeterli gelire sahip olmayan fakir, yoksul ve ihtiyaç sahibi kişiler her ne kadar isteseler de maddi birikim yapamazlar.
- Aç aman bilmez, çocuk zaman bilmezAç, yemek yeme ihtiyacı olan, yemesi gereken kimsedir. Bu insanın düşüncesi de karnını doyurmaktır. Onun bu isteği kimi özürlerle giderilip geçiştirilemez, böyle yapılmak istenirse kimi anlamsız ve aşırı davranışlara kaymasına neden olunur. Çocuklar da bir şey istediler mi hemen onun yerine getirilmesini isterler, beklemek nedir bilmezler.
- Acıkan yanağından, susayan dudağından belli olurİnsanlar yaşadıkları hisleri yüz ifadeleri ile belli ederler. Bir insanın ne durumda olduğu yüzünden anlaşılır.
- Acıkan doymam, susayan kanmam sanırİnsanlar içinde bulundukları olumsuz durumdan kurtulamayacaklarını zannederler. Uzun süre bir şeyin yokluğunu çekip ona ihtiyaç duyan kimse, o şeyden ne kadar çok elde ederse etsin tatmin olmaz; kendisine yetmeyeceği duygusu içinde bulunur.
- Aç ayı oynamazKendisinden iş beklenilen kimseden emeğinin karşılığı esirgenmemelidir; insan ya da hayvan olsun, çalışan mutlaka doyurulmalıdır. Çünkü canlılar enerji ihtiyaçlarını beslenerek karşılarlar. İnsanlar, temel ihtiyaçları karşılandığı ölçüde mutlu olurlar. Görev ve sorumluluklarını başarıyla yerine getirmeye çalışırlar.
- Aç ne yemez, tok ne demezYoksul kişi ihtiyaç duyduğu şeyin en kötüsüne bile razı olur; iyisini, kötüsünü arayacak durumda değildir. Oysa varlıklı kişi için durum farklıdır, o her zaman daha iyisini ister, en güzel şeylerde bile bir kusur bulur, beğenmemezlik eder. (İnsanların kararlarını içinde bulundukları durumlar belirler.)
- Açlık ile tokluğun arası bir dilim ekmekYoksulluğa üzülmemeli. Küçük bir şey bile (bir dilim ekmek) en büyük ihtiyacımızın giderilmesini sağlar.”Aça dokuz yorgan örtmüşler, yine uyuyamamış”Açlık çeken kişinin sıkıntısı, ne türlü rahatlık sağlanırsa sağlansın karnı doymadıkça geçmez. Bir ihtiyacı olan kimse de ancak ihtiyacının giderilmesiyle rahata kavuşur. Asıl ihtiyaçları gidermenin yolu yanlış yerlerde aranmamalıdır.
Aç koynunda azık durmaz
Yeterli gelire sahip olmayan fakir, yoksul ve ihtiyaç sahibi kişiler her ne kadar isteseler de maddi birikim yapamazlar.
Aç aman bilmez, çocuk zaman bilmez
Aç, yemek yeme ihtiyacı olan, yemesi gereken kimsedir. Bu insanın düşüncesi de karnını doyurmaktır. Onun bu isteği kimi özürlerle giderilip geçiştirilemez, böyle yapılmak istenirse kimi anlamsız ve aşırı davranışlara kaymasına neden olunur. Çocuklar da bir şey istediler mi hemen onun yerine getirilmesini isterler, beklemek nedir bilmezler.Açlık ile ilgili Atasözleri Açıklamalı 1
Acıkan yanağından, susayan dudağından belli olur
İnsanlar yaşadıkları hisleri yüz ifadeleri ile belli ederler. Bir insanın ne durumda olduğu yüzünden anlaşılır.
Acıkan doymam, susayan kanmam sanır
İnsanlar içinde bulundukları olumsuz durumdan kurtulamayacaklarını zannederler. Uzun süre bir şeyin yokluğunu çekip ona ihtiyaç duyan kimse, o şeyden ne kadar çok elde ederse etsin tatmin olmaz; kendisine yetmeyeceği duygusu içinde bulunur.Açlık ile ilgili Atasözleri Açıklamalı 1
Aç ayı oynamaz
Kendisinden iş beklenilen kimseden emeğinin karşılığı esirgenmemelidir; insan ya da hayvan olsun, çalışan mutlaka doyurulmalıdır. Çünkü canlılar enerji ihtiyaçlarını beslenerek karşılarlar. İnsanlar, temel ihtiyaçları karşılandığı ölçüde mutlu olurlar. Görev ve sorumluluklarını başarıyla yerine getirmeye çalışırlar.
Aç ne yemez, tok ne demez
Yoksul kişi ihtiyaç duyduğu şeyin en kötüsüne bile razı olur; iyisini, kötüsünü arayacak durumda değildir. Oysa varlıklı kişi için durum farklıdır, o her zaman daha iyisini ister, en güzel şeylerde bile bir kusur bulur, beğenmemezlik eder. (İnsanların kararlarını içinde bulundukları durumlar belirler.)
Açlık ile tokluğun arası bir dilim ekmek
Yoksulluğa üzülmemeli. Küçük bir şey bile (bir dilim ekmek) en büyük ihtiyacımızın giderilmesini sağlar.”Aça dokuz yorgan örtmüşler, yine uyuyamamış”Açlık çeken kişinin sıkıntısı, ne türlü rahatlık sağlanırsa sağlansın karnı doymadıkça geçmez. Bir ihtiyacı olan kimse de ancak ihtiyacının giderilmesiyle rahata kavuşur. Asıl ihtiyaçları gidermenin yolu yanlış yerlerde aranmamalıdır.